Може да получим до 2 млрд. евро от ЕС за социални дейности

Младежката безработица у нас е над 25%, отчете Ивайло Калфин.

09.11.2013 | 14:26
Може да получим до 2 млрд. евро от ЕС за социални дейности

България може да разчита на близо 2 млрд. евро от ЕС за социални дейности през следващия програмен период - 2014-2020 г., в това число за преодоляване на младежката безработица, обяви  евродепутатът Ивайло Калфин.

По официални данни у нас младите хора без работа са около 25 процента, но по думите на Калфин вероятно този процент е малко по-висок и доближава 30. Той добави, че страната ни не е на последно място в ЕС по процент на младите хора без препитание, като пред нас са Испания със 70 на сто и Гърция - 60 процента.

По мнението на евродепутата обаче проблемът е много сериозен и трябва да му се търси специално решение.
 
Един от основните дефекти на образованието в България е липсата на връзка между университета и бизнеса, отбеляза още Калфин. Той поиска средствата да се насочват към висшите учебни заведения по критерии, които са много ясни - като например реализация по специалността.

Евродепутатът ни посочи, че през следващите две години само за борба с младежката безработица страната ни се очаква да получи около 100 млн. евро по инициативата "Младежка гаранция".

Тя предвижда до четири месеца, след като завършат образованието си, младите хора да започнат работа или да бъдат включени в курс за повишаване на квалификацията. От европейския социален фонд се очакват и още средства за различни социални политики, сред които и за справяне с безработицата, припомни евродепутатът.