Икономиките на България и Белгия имат редица допирни точки, коментира експерт

Непрекъснато се работи по подобряване на отношенията между двете страни, заяви пред Bulgaria On Air н.п. Аник ван Калстер, посланик на Белгия у нас.

09.11.2013 | 17:00
Икономиките на България и Белгия имат редица допирни точки, коментира експерт

Дните на „Белгия в България” тази година ще започнат с връчване на бизнес наградата „Пръв сред равни“. Корпоративната и социална отговорност е в водещият фактор за оценка на проектите.

По думите на президента на бизнес клуб „Белгия- България-Люксембург“ Франк Янсен е важно как социалната отговорност се предава на чуждестранните пазари.

Българската икономика е от отворен тип, с голям брой фамилни компании, отбеляза Янсен. Според него тя е структурирана по начин, подобен на този в Белгия, затова има редица възможности за развитие на българо-белгийските двустранни бизнес отношения в много сектори.

В този план бизнес клубът предоставя платформа на белгийските компании, които инвестират в България и им помага по-добре да разберат икономическите реалности у нас.

„Това е и начин за осъществяване на връзка между българските и белгийските компании”, заяви за Bulgaria On Air нейно превъзходителство Аник ван Калстер, посланик на Белгия у нас. Според нея членовете на клуба са успели да разберат кои са силните и слабите страни на българския пазар, както и какъв е неговият потенциал.

Калстер твърди, че непрекъснато се работи в посока подобряване на отношенията между България и Белгия, въпреки че и в момента те са доста активни. По думите й „Дните на Белгия в България 2013” са илюстрация на това колко ползотворно се развиват отношенията между двете държави.

„Те са част от всички тези моменти, в които подчертаваме какво се прави в областта на бизнеса и най-вече говорим за работата на белгийски предприятия, които са отдавна в България, и които работят много добре тук. Икономическата дипломация е много важна и за двете страни“, заяви още посланик Калстер.

В тази връзка белгийското посолство насърчава най-вече фирмите, които имат определен интерес да се развият на българския пазар, както и наши фирми, които искат да работят с Белгия.

Дните на Белгия в България ще се проведат в рамките на една седмица-от 11 до 17 ноември.