S&P понижи кредитния рейтинг на Франция

Френският финансов министър смята критиките на агенцията за неточни.

08.11.2013 | 16:32
S&P понижи кредитния рейтинг на Франция

Международната рейтингова агенция Stanard and Poor's понижи кредитния рейтинг на Франция до АА от АА+, позовавайки се на липсата на напредък в правителствените реформи на икономиката на страната.

Въпреки това според S&P перспективата по рейтинга на страната преминава от негативна в стабилна, съобщава CNBC.

В изявление от агенцията съобщиха, че понижават кредитния рейтинг на Франция, тъй като смятат, че реформите на френското правителство върху данъчното облагане, както и на други продукти, услуги и пазара на труда, не са повишили значително средносрочните перспективи на страната за растеж. Освен това безработицата продължава да бъде висока, което води до отслабване на подкрепата за предстоящи фискални и структурни политически мерки.

"Освен това ние вярваме, че ниският икономически растеж ограничава способността на правителството да консолидира публичните финанси“, обясниха от S&P.

Френският финансов министър Пиер Московиси заяви, че съжалява за решението и нарече критиките на агенцията неточни. Той допълни, че рейтингът на Франция все още е сред най-високите в света, а дълговете на страната „остават сред най-безопасните и най-ликвидните в еврозоната“.

Франция е втората най-голяма икономика в наброяващия 28 членки ЕС след Германия. Въпреки това тя се бори с високи нива на безработицата (около 11%) и с държавния дефицит, който е около 4 на сто от БВП, а това е с по-високо от тавана от 3% в Европейския съюз.

Ето защо страната е изправена пред натиск от страна на Европейската комисия да намали бюджетния си дефицит под 3 на сто от БВП. От своя страна Московиси заяви, че Франция няма да успее да изпълни предишните си цели за дефицита през 2013 и 2014 г., като ще ги завиши съответно на 4,1% и 3,6%.