Израел изгражда петата най-голяма слънчева електроцентрала в света

Проектът e част от плана на Тел Авив да генерира 10% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г.

10.11.2013 | 15:31
Израел изгражда петата най-голяма слънчева електроцентрала в света

Израел планира да започне през 2014 г. строителството на слънчева електроцентрала, която обещава да се превърне в петата най-голяма по рода си в света, съобщава Mashable. Идеята е част от мащабната визия на Тел Авив за изграждане на три структури от подобен тип, които ще ограничат зависимостта на страната от изкопаемите горива.

Оценяваната на 1,1 млрд. долара слънчева електроцентрала ще бъде в състояние да генерира 121 мегавата електроенергия, когато бъде завършена през 2016 г. Според експерти енергията е достатъчна, за да захрани 40 000 жилища.

Според информация на Inhabitat трите слънчеви електроцентрали, които планира да изгради Израел, ще добавят общо 250 мегавата към енергийния микс на страната. Това преставлява около 2,5% от цялото потребление на близкоизточната страна. Проектът ще допринесе и за плана на Тел Авив да генерира 10% от енергията си от възобновяеми източници до 2020 г.

Централата ще работи с помоща на хелиостати (слънчеви огледала), чрез които се отразяват слънчевите лъчи към слънчеви кули. Кулите трансформират тези лъчи в пара, която задвижва турбини за производство на електричество.

Изграждането на централата ще бъде реализирано от две чуждестранни компании – американската Brightsource и френската Alstom. Brightsource вече има опит в сферата на слънчевата енергия, като най-големият проект на компанията е Ivanpah – съоръжение, ситуирано в калифорнийската пустиня Мохаве.

Повече за слънчева електроцентрала в Израел може да научите от материала на Bloomberg!