Индонезия улеснява чуждестранните инвестиции в летища и пристанища

Правителственият ход цели съживяването на забавящата се национална икономика.

07.11.2013 | 10:44
Индонезия улеснява чуждестранните инвестиции в летища и пристанища

Индонезия ще позволи на чуждестранни предприемачи да инвестират в летища и пристанища, пише Businessweek. Ходът е поредната правителствена мярка с цел съживяване на икономиката, която се разшири с най-слабия си темп в последните четири години през третото тримесечие.

Азиатската страна планира облекчаването на ограниченията за инвестиции в телекомуникационния и фармацевтичния бранш, съобщиха от правителствената администрация. Новината дойде часове след като статистически доклад показа, че икономическата експанзия се е забавила за пето поредно тримесечие в периода юли-септември. Индонезийският брутен вътрешен продукт е нараснал с 5,62% през трите месеца до края на септември на годишна база.

Индонезийските управляващи продължават битката си за възвръщане на покупателната способност на националната валута. Повишената инфлация и намаленият приток на чуждестранни капитали понижиха значително общественото доверие в президента Сусило Бамбанг Юдхойоно, като според оценки на експерти шансовете му да спечели нов мандат през 2014 г. стават все по-илюзорни.

Индонезийската рупия губи 0,16% до 11 389,5 за долар по време на късната азиатска търговия в четвъртък. Валутата поевтинява с повече от 15 на сто от началото на 2013 г. и е най-зле представящата се сред 11-те най-активни парични средства в Азия, следени от Bloomberg.

"Правителството ще позволи 100-процентовата чуждестранна собственост на летища, летищни услуги и пристанища", заяви Махендра Сирегар, председател на Координационния инвестиционен съвет на Индонезия. По думите му ще бъде премахнато и ограничението от максимум 49% чуждестранно участие при земните и товарните терминали.

Индонезийската централна банка повиши основния си лихвен процент с общо 1,5 процентни пункта от началото на юни в опит да спре поевтиняването на рупията. Същевременно правителството прогнозира забавящ се икономически растеж през следващата година въпреки ограничаването на държавните разходи.

Повече за Индонезия може да научите от материала на Bloomberg!