Цените на най-луксозните жилища в Лондон забавят ръста

Богатите купувачи се опасяват от евентуалното увеличение на данъците за собствениците на луксозни имоти.

06.11.2013 | 17:57
Цените на най-луксозните жилища в Лондон забавят ръста

Цените на най-скъпите жилища в Лондон са изпаднали в застой от началото на тази година на фона на опасенията за евентуално увеличение на данъците и високите офертни цени, които отблъскват потенциалните купувачи, пише Bloomberg.

Цените на жилищата и апартаментите на стойност над 15 млн. паунда почти не са помръднали от януари до септември в сравнение с увеличение с около 5% при цените на имотите, струващи между 1,8 млн. паунда и 5 млн. паунда, според доклад на консултантската компания Savills Plc.

При луксозните жилища извън централен Лондон се отчита повишение на цените с около 10%.

"Има много продавачи, които смятат, че домът им струва 32 000 паунда/кв. м, защото са го прочели някъде", коментира Алекс Мишлен, основател на компанията за строителство на луксозни имоти Finchatton Ltd.

"Къщата с подобна цена е безупречна, чисто нова, има удобства и технологии. Техният апартамент обаче е поне на 20 години", обяснява той.

Според Savills цените на луксозните жилища в централната част на Лондон ще се увеличат с 23,1% до 2018 г. спрямо 25% ръст за пазара на Острова като цяло. Имотите, струващи над 15 млн. паунда, ще поскъпват с малко по-бавно темпо от останалите жилища на луксозния пазар в столицата и Великобритания като цяло.

В най-високия сегмент на пазара обаче цените ще бъдат подкрепяни от липсата на предлагане, смятат експертите.

Богатите купувачи от друга страна са възпирани от инвестиции и заради евентуалното увеличение на данъците, твърдят някои експерти. През март 2012 г. финансовият министър Джордж Озбърн увеличи данъка върху сделките с недвижими имоти от 5 на 7% за имоти, струващи над 2 млн. паунда.

Според Sky News в момента той обмисля възможността да наложи данък върху печалбата от продажба на имот за чужденци на Острова.

Повече за имотите на Острова вижте в материала на Bloomberg.