Кунева: "Южен поток" е втора стъпка в отдалечаването ни от ЕС след моратотриума за земя

С проекта кабинетът утвърди руските корпоративни интереси, каза лидерът на „Движение България на гражданите“.

03.11.2013 | 15:28
Кунева:

С „Южен поток“ правителството утвърди руските корпоративни интереси у нас и показа, че е извън голямата външна политика, заяви на пресконференция лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, цитирана от dnes.bg.

По думите й до броени дни във Вилнюс предстои сключване на споразумение между ЕС и Украйна за стратегическо партньорство и България отново не се възползва, за разлика от Полша, която добре е сметнала стратегическия си интерес. Тя беше категорична, че след удължаването на мораториума върху земата, „Южен поток“ е следваща стъпка на отдалечаване на България от ЕС.

Проектът започва без дерогация, т.е. освобождаване от правилата на „Третия енергиен пакет“, изискващи осигурен достъп на трети страни до инфраструктурата на проекта и диверсификация, т.е. страната ни трябва да реши дали ще се връща назад към близките руски връзки или ще върви напред към правилата на вътрешния пазар на Европа, коментира лидерът на „Движение България на гражданите“.

Тя допълни, че чрез „Южен поток“ управляващите от БСП, ДПС, и „Атака“ демонстрират арогантно погазване на правилата на вътрешния европейски пазар и ангажиментите на България като член на ЕС. По думите й никой не е виждал договора за „Южен поток“ и всичко е сякаш на ниво инвестиционни намерения. По тръбата ще тече зависимост и политика, не газ и дори не става дума за интерес на руската държава, а за руски корпоративен интерес на наша територия, категорична бе Кунева.

От „България на гражданите“ сме загрижени какво ще последва за страната, ако се окаже в ситуация на спрян проект поради неспазване на „Третия енергиен пакет“ и диверсификация, а „Газпром“ реши да ни съди за неустойки, коментира още Кунева.

Тя добави, че има съмнения за гаранциите на добрите корпоративни практики, чистотата на обществените поръчки, свързани с проекта, как са защитени интересите на “Булгартрансгаз” – дружеството, което е 100% държавна собственост и изплаща дивиденти в полза на бюджета, защо за “Южен поток” България приема руско финансиране, а отказва такова за проекта АЕЦ “Белене“, има ли договорена клауза “Доставяш или плащаш”, т.е. валидно ли е условието транзитни такси да се дължат, дори когато доставчикът не доставя обещаните от него количества газ.
 
Според нея ситуацията с „Южен поток“ се представя от правителството като изумителен успех, а фактите показват, че договор няма, но пък заем има и проектът твръде много заприличва на АЕЦ „Белене“.