Защо британците са настроени негативно към българите?

60% от британските граждани смятат, че имиграцията оказва отрицателно влияние върху страната.

19.10.2013 | 13:42
Защо британците са настроени негативно към българите?

Според социологическо проучване от септември 60% от британците смятат, че имиграцията оказва отрицателно влияние върху икономиката на Великобритания и страната като цяло. В британското общество продължават да се ширят и опасения относно мащаба на имиграцията и нейното влияние върху пазара на труда и обществените услуги.

Изследването обхваща мненията на около 20 000 британски граждани. Много от тях посочват, че пряко са усетили ефекта от имиграцията, като са загубили работна позиция в конкуренция с имигрант.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън и вътрешният министър Тереза Мей обявиха желанието си да намалят нетната имиграция от страните извън ЕС до под 100 000 души преди изборите през 2015 г. Данните на Националната статистическа служба показват, че около 176 000 имигранти са влезли на територията на страната през 12-те месеца, завършващи през декември 2012 г.

Защо британците са толкова негативно настроени към българските и румънските работници и какво цели Обединеното кралство с плановете си за референдум през 2017 г. за членството на страната в Европейския съюз? Гост на Милена Милотинова по темата ще бъде Денис Макшейн, британски министър по европейските въпроси в периода 2002-2005 г.