Търговци от редица европейски държави все по-често излагат на сергиите плодове и зеленчуци, които не са първо качество. Мнозина от тях са убедени, че по този начин ще сложат край на изхвърлянето на храна.
В тази връзка в Германия стартира месечен проект под надслов „никой не е съвършен”. Наранените и „несъвършени” на външен вид плодове и зеленчуци се продават на цени до 60% по-ниски от тези първо качество в Швейцария.
Подобни практики има и във Великобритания.
Според последни данни на ООН над един трилион тона храна се изхвърлят всяка година в света, което струва около 750 милиарда долара. Овладяването на този проблем може да допринесе много за справянето с глада в световен мащаб. В тази връзка и 2014 година е определена като Европейска година на борбата с хранителните отпадъци.
Повече по темата вижте от видео репортажа.