fallback

Николай Вълканов: Рудодобивът отбелязва ръст всяка година

През последните две-три години са вложени над 2 милиарда лева в бранша, коментира пред Bulgaria On Air предприемачът.

19.10.2013 | 09:25

Рудодобивът у нас отбелязва ръст от близо 30 процента всяка година. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air  един от големите предприемачи в минния бранш Николай Вълканов. За света този ръст в сектора  е около 7-8 процента. През последните две-три години са вложени над 2 милиарда лева в бранша.

По данните на КНСБ около 25 хиляди души работят в минно-добивната промишленост. Средната заплата в сектора е  1238 лева.

 “Ние успяваме да работим в годините на криза добре, без да съкращаваме.  Дори назначаваме нови хора. Запазили сме стандарта на хората, които работят при нас,” заяви  Николай Вълканов, председател на СД на „Минстрой холдинг”.

Като възпитаник на Минно-геоложкия университет Вълканов помага и на висшето училище. Предприемачите в сектора набират кадри още от студентската скамейка, а Минно-геоложкият университет е произвел над 21 хиляди такива от момента на създаването си.

 „Основната и голямата част от тях са намерили реализиция. Ние също правим реформи, но се съобразяваме с нашите потребители на кадри,” коментира  ректорът на МГУ „Св.Иван Рилски“ проф. Любен Тотев.

За развитието на сектора са необходими реформи в енергетиката, категоричен е Вълканов. Той допълни, че цената на въглищата трябва да бъде увеличена, каквото обещание даде и енергийният министър Драгомир Стойнев.

Вълканов е на мнение, че добивът на шистов газ има потенциал за развитие у нас и ще намали цената на суровината в страната, както и ще раздвижи други сектори. Подобно е мнението му и за добива на уран в България, прекратен преди години.

Според него намалението от 5% на тока за потребителите не е било правилно, тъй като не се усеща от тях.

„Задържането на цената беше добър ход, но не трябваше да се намалява,” коментира Вълканов.

fallback
fallback