Китайската икономика се ускори през третото тримесечие

Ръстът е по-силен от този в първите две тримесечия на тази година, но е по-слаб от този в края на 2012.

18.10.2013 | 17:54
Китайската икономика се ускори през третото тримесечие

Икономическият растеж на Китай през третото тримесечие отчете ускоряване за първи път тази година. Брутният вътрешен продукт нараства със 7,8% на годишна база в трите месеца от юли до септември, коментира специално за Bulgaria On Air анализаторът на Bloomberg Нейра Чехич.

„Данните бяха в унисон с очакванията на икономистите. Ръстът е по-силен от този в първите две тримесечия на тази година, но е по-слаб от този в края на 2012. Индустриалното производство в Китай се повишава през септември, както и продажбите на дребно. Засилването на втората най-голяма световна икономика отразява усилията на премиера Ли Къцян, които бяха определени от Bank of America като "министимули". В това число влизат инвестициите в железопътни линии, както и данъчните облекчения. С тях правителството се опитва да постигне заложената цел за икономическия растеж от 7,5 на сто за тази година. Според някои икономисти Китай няма да има проблеми да постигне тази цел, но инерцията едва ли ще се запази дълго.

Днешните данни показаха още, че продажбите на жилища през септември се повишават през септември, дори и след предприетите мерки за предотвратяването на балона на имотния пазар. Това е поредният сигнал за дисбалансите, които заплашват китайската икономика,“ коментира Чехич.