Данък лихва да е с 2% по-нисък от 2014, предлагат от „Коалиция за България“

В края на мандата ставката ще бъде бъде нулирана, обясни Корнелия Нинова, председател на социалната комисия.

18.10.2013 | 16:56
Данък лихва да е с 2% по-нисък от 2014, предлагат от „Коалиция за България“

Данъкът върху доходите от лихвите по депозитите да бъде намален от 10 на 8 процента от следващата година предлагат от  „Коалиция за България“. Социалистите ще внесат това предложение между двете четения на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Данъкът ще падне поетапно в края на управленския мандат, обещава левицата. През следващата година БСП залага основно на икономически растеж, образование и увеличение на работните места и доходите.

Данък "лихва" бе въведен от началото на 2013 гпо предложение на тогавашния финансов министър Симеон Дянков с аргумента, че трябва има равнопоставеност в облагането на всички доходи, каквато е практиката в повечето от европейските страни. В началото на мандата на правителството на Орешарски от БСП обявиха, че ще настояват за махането на този данък.

Впоследствие обаче аргументите за запазване на данъка надделяха.

„Държим на нашата дума и между първо и второ четене на Закона за данъците върху доходите на физическите лица ще внесем предложение като депутати от „Коалиция за България“ през 2014 година „данък лихва“ да бъде намален от 10 на сто до 8 процента в 3-годишната програма занапред да се заложи намаление с 2 на сто на данъка всяка година, докато в края на мандата той се нулира“, обясни пред журналисти Коренелия Нинова, председател на социалната комисия.

Така нареченото "швейцарско правило" за осъвременяване на пенсиите  ще бъде въведено от 1 юли догодина, а не както от БСП настояваха - от 1 април, обясниха още социалистите. Според Нинова, ако осъвременяването се въведе от средата на годината, ще струва 120 млн. лв., а ако е от пролетта - 180 млн. лв. За първи път през следващия бюджет около 500-600 милиона лева ще бъдат разпределени на пазарен принцип.

„Това означава, че отделните министерства ще се състезават на основата на инвестиционни проекти, т.е такива които биха довели до увеличение на инвестициите“, коментира Нинова.
 
В началото на този мандат при обсъждането на промени в Закона за политическите партии управляващите говореха за намаляване на партийните субсидии. В бюджет 2014 обаче не е предвидено намаляване държавната субсидия за партиите, минали 1% на парламентарните избори.