Новите европейски милиардери излизат от семейния бизнес

Семейните предприятия в Европа са повече от 60% от всички компании на континента.

10.10.2013 | 17:22
Новите европейски милиардери излизат от семейния бизнес

Бичият пазар, в който навлязоха луксозните стоки, и нарастващият интерес към строителната техника и лабораторните услуги произведе трима нови милиардери в Европа, които притежават дялове в семейно контролирани предприятия.

Състоянията на Марина Джиори-Сваровски – наследница на компанията за диаманти Swarovski, Марк Бамфорд – най-младият син на основателя на компанията за строителна техника JCB Service, и Жил Мартин – собственик на френския хранителен производител Eurofins Scientific, надминаха 1 млрд. долара през тази година, сочат данните на Bloomberg.

"Данните показват, че семейните предприятия в Европа са повече от 60 на сто от всички компании, като са отговорни за една трета от заетостта", заяви Роджър Педер, президент на европейската индустриална организация European Family Businesses. "Те са най-голямият и същевременно най-малко популярен елемент от европейската икономика", допълни още той.

Повече от 20 нови милиардери са били произведени в рамките на европейските семейства в последните 12 месеца, сочи класацията Bloomberg Billionaires Index. Повече за индекса на Bloomberg и милиардерите на Стария континент може да научите от коментара на Нейра Чехич!