Структурните реформи на Пекин в подкрепа на търговията на акции в Китай и Хонконг

Експериментът със свободната търговска зона в Шанхай е най-напредничавият за последното десетилетие, посочва анализатор

10.10.2013 | 16:39
Структурните реформи на Пекин в подкрепа на търговията на акции в Китай и Хонконг

Стабилизацията на растежа в Китай ще е позитивен фактор за пазара в Хонконг. От доста време поддържаме „надпазарна“ си оценка за хонконгските акции. Понастоящем нашата 12-месечна цел за индекса Hang Seng е 24 500 пункта (при около 22 800 понастоящем - бел. ред.), коментира Фан Чеук Уан от отдела за частно банкиране и управление на богатството в Credit Suisse.

Китай поде инициатива за структурни реформи през последните месеци, включително свободната търговска зона в Шанхай. Това са новини, които ще подкрепят пазарите на акции в Китай и Хонконг през следващите месеци.

Мисля, че все още е твърде рано за прилагане на този модел в китайските градове, тъй като в шанхайската зона се експериментира с няколко прогресивни структурни реформи, в това число важна програма за финансова дерегулация и либерализация.

Би било нереалистично да се очаква тази пилотна програма за свободната зона да се разпространи сред китайските градове и провинции. Все още очакваме и конкретните детайли на реформите, които трябва да се осъществят. Още няма яснота как ще бъдат приложени групата от спорни мерки за реформи като конвертируемостта на юана и дерегулацията на лихвите.

Като експеримент определено виждаме пробив. Това е най-напредничавата структурна реформа, предлагана от китайските лидери през последното десетилетие. Това също така отразява ангажимента на новите лидери – президентът Си Дзинпин и премиерът Ли Къцян, да държат курса към реформи.

Вижте цялото интервю на Фан Чеук Уан пред Bloomberg!