S&P: Рейтингът на САЩ не е заплашен

Блокирането на работата на администрацията вероятно ще коства всяка седмица по 0,3 процентни пункта от ръста на БВП за тримесечието, посочи агенцията.

05.10.2013 | 12:39
S&P: Рейтингът на САЩ не е заплашен

Противопоставянето около финансирането на американското правителство и увеличаването на дълговия лимит на страната е малко вероятно да доведе до понижаване на рейтинга на САЩ от Standard & Poor's, който понастоящем е АА+ със стабилна перспектива, заявяват от кредитната агенция за CNBC.

Блокирането на работата на щатската администрация вероятно ще коства всяка седмица по 0,3 процентни пункта от ръста на БВП за тримесечието, смята агенцията.

Крайната дата за вдигане на дълговия лимит, която се смята, че е 17 октомври, може да бъде изтеглена малко назад, тъй като заради споровете по финансирането на правителствтото, то харчи по-малко, посочват от компанията.

Ако не бъде вдигнат дълговият лимит, въздействието върху икономиката със сигурност ще е много по-голямо, отколкотото ефекта от проблема с финансирането, изтъква S&P.

Вчера финансовото министерство публикува анализ на потенциалните макроикономически ефекти от спора около дълговия лимит, базиран на подобна битка преди две години, в резултат на която S&P лиши САЩ от топ ААА рейтинга.

„През 2011 рейтингът на САЩ бе понижен, фондовият пазар спадна, волатилността нарасна, кредитните спредове се разшириха значително, като тези ефекти на финансовите пазари продължиха месеци“, се казва в анализа.

„Други фактори също изиграха своята роля, но несигурността около това дали държавата ще плати задълженията си оказа своето негативно влияние върху икономиката“, се казва още там.

По-рано през годината S&P промени перспективата си по рейтинга на САЩ на стабилна заради подобрението в дефицита, който спадна до половината от нивото през 2011 г.

Агенцията очаква той да продължи да спада. Положителната перспектива означава, че вероятността рейтингът да бъде променен през следващите две години е по-малка от една трета.