ЕЦБ запази основната си лихва

Ходът на европейските централни банкери не изненада пазарите.

02.10.2013 | 16:28
ЕЦБ запази основната си лихва

Европейската централна банка (ЕЦБ) остави основния си лихвен процент без промяна на ниво от 0,50 на сто на фона на продължаващите сигнали, че икономиката на валутния блок може би е започнала да се възстановява от най-дългата си рецесия в историята.

Ходът на централните банкери не изненада пазарите, които очакваха подобно развитие с оглед на стабилизирането на икономическата ситуация в рамките на валутния блок.

За последно ЕЦБ понижи основната си лихва през май. Мярката бе взета с цел повишаване на икономическата активност, намаляване на безработицата и даване на допълнителен тласък на развитието на затруднените от кризата страни от еврозоната.

По-рано ръководителят на финансовия регулатор Марио Драги сигнализира, че централната банка в близко бъдеще ще продължи този курс. "Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да останат на сегашното или по-ниско ниво в обозримото бъдеще", каза Драги след предходното заседание на централните банкери.

Въпреки това той не отрече, че поддържането на ниски лихви за дълго време може да има отрицателно въздействие върху икономиката на валутния съюз. "Ние всички сме единни в мнението, че това може да създаде рискове за финансовата стабилност. В момента обаче ние не ги виждаме", каза ръководителят на ЕЦБ.

Вижте във видео файла и коментар по темата на Нейра Чехич от Bloomberg.