Зърнопроизводителите искат субсидиите си наведнъж в началото на 2014

Националните доплащания за следващата година ще са по 2 лева на декар.

01.10.2013 | 17:17
Зърнопроизводителите искат субсидиите си наведнъж в началото на 2014

До края на януари 2014 зърнопроизводителите ще получат в пълен размер субсидиите си, в това число и европейските. За това се споразумяха на среща с премиера Пламен Орешарски и земеделския министър Димитър Греков представители на Асоциацията на зърнопроизводителите в България, предаде Investor.bg.

Европейските субсидии възлизат на 1,118 млрд. лева. Националните доплащания ще са по 2 лв. на декар, което общо е около 60 млн. лв. Първоначално от асоциацията настояваха до края на годината да им бъдат изплатени около 200 млн. лв., но днес са се отказали от това искане.

Председателят на организацията Ангел Вукодинов обясни мотивите за промяната в позицията  им с обстоятелството, че това се прави с оглед на възможностите на бюджета. "Тези 200 милиона са под 20 на сто от субсидиите и няма да имат ефект за производителите и заради това се съгласихме да са до края на януари", разясни той.

В случай, че има констатирани нередности, зърнопроизводителите ще получат субсидиите си до края на април след проверка.

Споразумение за правилата за изплащане на субсидиите е подписано от земеделския министър, Вукодинов и зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

На срещата днес е договорено още от следващата година да има намален акциз на горивата за зърнопроизводителите, за което ще се предвидят 84 милиона лева, както и да се въведе обратно изчисляване на ДДС при търговията със зърно за срок от две години.

Общо е било и становището, че трябва да се работи върху закон за браншовите организации, като според Греков до края на годината той трябва да бъде обсъден.

Земеделският министър съобщи още, че е изпратил питане до Брюксел за предложението му да се удължи със седем години сегашният мораториум за свободно купуване на българска земя от чужденци. Той се надява до месец да получи отговор.