Безработицата в еврозоната през август остава 12%

В Германия тя се покачва до 6,9%, в Италия расте до 12,2%, а в Испания и Гърция младежката безработица продължава да е 50%.

01.10.2013 | 16:25
Безработицата в еврозоната през август остава 12%

Безработицата в еврозоната през август остава без промяна в сравнение с юли – 12%. Цифрите подсказват, че регионът започва бавно да се съвзема, коментират анализатори данните от европейската статистическа служба Евростат, цитирани от CNBC.

Въпреки че през август в абсолютно изражение броят на безработните намалява трети пореден месец до 19,2 млн. души, достигайки най-ниското ниво от април насам, това не бе достатъчно 12-те процента да се понижат.

Данните на Евростат извеждат на преден план и задълбочаващия се проблем с безработните младежи до 25 години. През август младежката безработица в еврозоната е 23,7% - леко надолу в сравнение с юли, когато бе 24%. Въпреки това една четвърт от младите хора в региона остават без работа.

Най-засегнати са страните от Южна Европа – половината от младежите в Испания и Гърция са безработни. За сравнение – най-ниска е младежката безработица в Германия – само 7,7%.

Миналия месец директорът на Международната организация по труда Гай Райдър предупреди, че Европа е заплашена от „бомба със закъснител“, след като рекорден брой млади хора остават без работа, а лидерите не правят нищо по въпроса. Европейският съюз все пак взе решение през следващите 7 години да похарчи около 8 млрд. евро за борба срещу младежката безработица.

През септември броят на безработните в Германия нараства с 25 хил. души, показват данните на немската Агенция по заетостта (Bundesagentur fuer Arbeit), цитирани от WBP Online. Същевременно нивото на безработица в страната се покачи до 6,9%. За сравнение - през август в бюрата по труда са се вписали само 9 хил. души. Данните се разминават с прогнозите на анализаторите, които очакваха спад от 5 хил. души.

По на юг, в Италия, нивото на безработица през август достигна рекорден връх. През август безработицата е 12,2%, показват изследванията на статистическия институт на страната Istat. Службата изчислява, че заетите са 22,5 млн. души, което прави ниво на заетост от 55,8%. Коефициентът на неактивните пък е 36,3%. През август младежката безработица се качи от 39,5% през юли до 40,1 на сто.

„След като пазарът на труда реагира със закъснение на възстановяването на икономиката в еврозоната, по всичко личи, че коефициентът на заетост ще се подобрява през идните месеци“, коментира данните на Евростат анализаторът от Capital Economics Бен Мей.

Икономистът на Commerzbank Петер Диксон пък счита, че данните за безработицата показват само, че еврозоната е далеч от пълното си възстановяване.

Вижте коментара по темата и на Нейра Чехич от Bloomberg!