К. Стайков: Идеята за увеличаване на минималната заплата в момента не е добра

Ръст от 1.8% догодина е постижим, но не и при настоящата политическа ситуация, коментира икономистът.

29.09.2013 | 09:26
К. Стайков: Идеята за увеличаване на минималната заплата в момента не е добра

С колко точно да се увеличи минималната работна заплата не е толкова важно, колкото че моментът сега не е толкова подходящ, коментира в ефира на Bulgaria on air икономистът от Института за пазарна икономика Калоян Стайков. Той допълни, че подобни решения не бива да се взимат административно и без консултации с бизнеса.

„Ако държавата смята, че за нея разходът няма да бъде толкова голям, защото не разполага с голям човешки ресурс, то за бизнеса не е така. Там разходът е много голям и именно бизнесът ще поеме това увеличение”, поясни Стайков.

Според него икономически ръст от 1.8% догодина е постижим, ако се приложи подходящата политика. По думите му обаче, „при настоящата политическа ситуация това не е възможно, тъй като правителството не се ползва с необходимата подкрепа. Оттам бизнесът е доста неспокоен, отлагат се инвестиции и съответно създаването на работни места”. Стайков допълни, че ако по някакъв начин правителството успее да успокои бизнеса и социалното напрежение и при условие, че няма „външни негативни шокове”, споменатият от министър Чобанов ръст на икономиката е постижим.

Икономистът допълни, че поддържането на нисък бюджетен дефицит би трябвало да е цел, която да се преследва, а не идея, която „да се опитваме случайно да я постигнем”.

„Ако имаш стабилен бюджет е нещо чудесно, но ако това се постига с отлагане на плащания, с невръщане на ДДС към бизнеса, с блокиране на икономическите процеси, някак си се балансира положителният ефект от тази дисциплина. И ако министър Чобанов казва, че държавата ще се опита да стане един редовен платец и да създаде среда, в която икономиката да се развива, е добре”, коментира още Стайков.