fallback

Китайската икономика забавила растежа си, сочи ново проучване

Заключенията от документа се оказват в противоречие с официалните данни.

25.09.2013 | 18:14

Китайската икономика е забавила растежа си през това тримесечие, а производството и транспортът са попаднали под натиск, показва частно проучване. Заключенията в него се оказват в противоречие с официалните данни, изнасяни от китайското правителство. Това е поредното проучване, което поставя под съмнение достоверността на държавната статистика в Китай.

Подобно на САЩ, Китай също има т.нар. „Бежова книга“. Тя се изготвя в Ню Йорк и представлява тримесечен доклад, който се подготвя редовно от миналата година, коментира Нейра Чехич от Bloomberg Television, специално за Bulgaria ON AIR.Докладът се прави точно, както американската "Бежова книга" чрез проучване и подброни интервюта.

„Това, което е интересното при нея, е, че тя показва доста различна картина за китайската икономика от тази, представяна от редовната статистика. Книгата показва, че растежът при производството и транспорта се забавя, което е в противоречие с официалните данни, показали по-сериозно ускоряване на производствената активност през юли и август“, коментира анализаторът на Bloomberg.Ето какво се казва в изявлението на ръководителя на проекта: „Резултатите показват, че съмнителната увереност в подновения и силен икономически напредък на Китай трябва да бъде поставена под голям въпрос. Данните от книгата разкриват още „отслабване на печалбите, приходите, заплатите, заетостта и цените, което предполага забавяне на растежа през тримесечието“.

„Това не е катастрофа, но със сигурност не е и силното възстановяване, което ни се представя постоянно“, коментира Нейра Чехич от Лондон, специално за Bulgaria ON AIR.

fallback
fallback