Китайската икономика забавила растежа си, сочи ново проучване

Заключенията от документа се оказват в противоречие с официалните данни.

25.09.2013 | 18:14
Китайската икономика забавила растежа си, сочи ново проучване

Китайската икономика е забавила растежа си през това тримесечие, а производството и транспортът са попаднали под натиск, показва частно проучване. Заключенията в него се оказват в противоречие с официалните данни, изнасяни от китайското правителство. Това е поредното проучване, което поставя под съмнение достоверността на държавната статистика в Китай.

Подобно на САЩ, Китай също има т.нар. „Бежова книга“. Тя се изготвя в Ню Йорк и представлява тримесечен доклад, който се подготвя редовно от миналата година, коментира Нейра Чехич от Bloomberg Television, специално за Bulgaria ON AIR.

Докладът се прави точно, както американската "Бежова книга" чрез проучване и подброни интервюта.

„Това, което е интересното при нея, е, че тя показва доста различна картина за китайската икономика от тази, представяна от редовната статистика. Книгата показва, че растежът при производството и транспорта се забавя, което е в противоречие с официалните данни, показали по-сериозно ускоряване на производствената активност през юли и август“, коментира анализаторът на Bloomberg.

Ето какво се казва в изявлението на ръководителя на проекта: „Резултатите показват, че съмнителната увереност в подновения и силен икономически напредък на Китай трябва да бъде поставена под голям въпрос. Данните от книгата разкриват още „отслабване на печалбите, приходите, заплатите, заетостта и цените, което предполага забавяне на растежа през тримесечието“.

„Това не е катастрофа, но със сигурност не е и силното възстановяване, което ни се представя постоянно“, коментира Нейра Чехич от Лондон, специално за Bulgaria ON AIR.