Френският премиер ще търси подкрепа за бюджет 2014 в Брюксел

Коментар на Нейра Чехич от Bloomberg Television.

25.09.2013 | 18:00
Френският премиер ще търси подкрепа за бюджет 2014 в Брюксел

Френският президент Франсоа Оланд и неговото правителство се опитаха да покажат сериозни намерения за орязване на държавните разходи при представянето на бюджет 2014 днес. Промените, които Оланд предложи в пенсионната система, не впечатлиха особено Европейската комисия, която съблюдава отблизо бюджетните преговори във Франция.  Френският финансов министър ще лети до Брюксел утре, след като днес представи данъчните и разходните планове пред кабинета, коментира Нейра Чехич от Bloomberg Television.

Европейската комисия вече има по-тежка дума при формирането на бюджетите на страните от еврозоната. Според правилата, които тази година бяха одобрени от президента Франсоа Оланд, страните трябва да се консултират с Комисията относно проектобюджетите си, преди те да бъдат гласувани от парламента.

„Спомняте си, че комисарят по икономическите въпроси Оли Рен не остана особено впечатлен от пенсионната политика на президента Оланд. През май тази година, когато Европейската комисия даде на Оланд още две години да намали дефицита, тя препоръча на президента да използва това време, за да съживи икономиката. Пенсионният план на Оланд включва увеличаване на изискуемия трудов стаж без да се вдига пенсионната възраст или да се съкращава ръста на пенсиите до подинфлационното равнище. След като тези планове не се харесаха особено, вероятно бюджет 2014 ще срещне по-сериозна критика“, коментира Нейра Чехич.