Министерството на финансите очаква 2% ръст през 2014

До края на годината страната има възможност да потърси до 400 милиона евро, заяви финансовият министър Петър Чобанов.

25.09.2013 | 16:59
Министерството на финансите очаква 2% ръст през 2014

През следващата година фискалният дефицит ще бъде свит до 1.8-2% от БВП, коментира финансовият министър Петър Чобанов по време на инвестиционен форум в София, организиран от агенция Reuters. Финансист номер 1 допълни, че страната има възможност да набере до 400 млн. евро до края на тази година, като предстои да бъде уточнено дали това ще стане чрез синдикиран заем или чрез емитиране на еврооблигации.

За 2014 година очакванията за икономически растеж остават непроменени от предишната прогноза на Министерството на финансите-в рамките на 2 на сто.

Чобанов обаче признава, че общественото недоволство вече се е отразило на икономическото развитие и очакваният ръст на икономиката тази година ще бъде в рамките на едва 0,6 на сто, а причината са свитите инвестиции.

Икономистите в страната посочват, че политическата нестабилност кара хората да спестяват и да харчат по-малко. Те далеч не са така оптимистично настроени, сочейки свитите инвестиции и популистки решения, като това за намаление на цената на тока с 5% през август, пише още Reuters.

Самият финансов министър не смята, че в страната има политическа криза и посочва, че правителството следва своята стратегия.

„Протестиращите и улицата също имат своят важна роля за прозрачността на работата и да направим всичко по силите си за реформиране“, допълва Чобанов. По думите му протестите помагат на правителството да се фокусира върху реформите.

“Политическата ситуация е доста предизвикателна, но тя ни помага да бъдем по-фокусирани и наистина да се съсредоточим върху реформите и мерките, които да помогнат да се възстанови икономическият ръст“, обясни Чобанов.

Той е убеден, че скоро резултатите от тези мерки ще стана видни-чрез подобряването на бизнес средата.