Борсите в Азия с понижения въпреки фурора на Apple

По същото време индонезийската рупия стигна почти 4-годишно дъно спрямо долара.

24.09.2013 | 11:36
Борсите в Азия с понижения въпреки фурора на Apple

Докато на азиатските финансови пазари във вторник цареше предимно негативно настроение заради затворилите на червена територия в понеделник щатски борси, акциите на редица доставчици на Apple отчетоха ръстове.

Американският технологичен концерн отчете силни начални продажби на новите си модели – за първите три дни след пазарния старт компанията е продала рекордните 9 млн. броя от устройствата си. Търсенето надминава предлагането, отчете базирания в Купертино концерн.

Борсата в Шанхай изгуби повечето от печалбите, постигнати през изминалата сесия, като поведе спада на борсите в Азия във вторник. По същото време индонезийската рупия стигна почти 4-годишно дъно спрямо долара, пише MarketWatch.

Акциите продължиха да поевтиняват и охладиха страстите от решението на Федералния резерв на САЩ (Фед) от миналата седмица да остави обема на месечната си програма за покупки на активи без промяна

В региона най-зле се представи Китай, където бенчмаркът Shanghai Composite се срина с 1,2%, изтривайки ръста от 1,3% от вчера, постигнат след положителните данни за производствената активност в страната.

Много пазари последваха Wall Street, който вчера приключи търговската сесия с понижения, опитвайки се да разгаде курса на паричната политика на Фед. И вчера представител на централната банка каза, че икономиката не се е подобрила достатъчно, за да може Фед да започне изтеглянето на ликвидност.

В понеделник в Япония беше почивен ден заради национален празник. Днес борсата отвори, но Nikkei Average изгуби 0,8%, докато силната йена натежа на пазара. Износителите пострадаха от поскъпналата валута – особено автомобилните компании. Акциите на Toyota Motor Corp. поевтиняха с 0,6%,а тези на Honda Motor Co. – с 1,2%.

Акциите на голям брой азиатски компании, предлагащи части за мобилните телефони на Apple, поскъпнаха, след като американският технологичен гигант оповести рекордни продажби на новите си смартфони iPhone 5S и iPhone 5C за първите три дни от пускането им на пазара. В понеделник акциите на Apple поскъпнаха с 5,2%.

Във вторник на борсата в Токио цената на една ценна книга на Murata Manufacturing Co. се увеличи с 1,3%. В Сеул цената на една акция на LG Display нарасна с 1,7 на сто, а акциите на тайванската Hon Hai Precision Industry поскъпнаха с 0,5%.

Добивните компании понижика австралийския индекс S&P ASX 200 с 0,6%. Книжата на Rio Tinto поевтиняха с 1,1 на сто, а тези на BHP Billition се смъкнаха с 0,8%.

Южнокорейскят Kospi е надолу с 0,7 на сто. Hang Seng в Хонконг изгуби 1,1% от стойността си.

Борсите в Югоизточна Азия също са на червена територия. Филипинският PSE Composite е надолу с 0,5%, индонезийският JSX – с 0,8, а сингапурският Strait Times Index – само с 0,1 на сто.

Вижте видео за фурора на Apple!