Ел-Ериан: Фед трябва да говори ясно за паричната си политика

Централната банка в момента изпраща смесени сигнали, което обърква пазарите, смята ръководителят на Pimco.

23.09.2013 | 15:12
Ел-Ериан: Фед трябва да говори ясно за паричната си политика

Става много объркващо - Фед изненада пазарите, а сега Фед се изненадва как са реагирали пазарите. От 22 май пазарът се движи нагоре-надолу и тази волатилност не е добра за икономиката, заявява в интервю за Bloomberg Мохамед Ел-Ериан, главен изпълнителен директор на Pimco.

Не бих стигнал дотам, да твърдя, че има понижено доверие във Федералния резерв. Ще кажа, че преминават през много труден преходен период - външен и вътрешен. И изпращат смесени сигнали. Много бързо трябва да се овладеят, предупреждава той.

Задължително трябва да говорят. Защото съобщенията са толкова объркващи в момента, че пазарът не знае какво мислят те. Въпросът със спирането на стимулите ще бъде включван и изключван, отново и отново, и това ще предизвика объркване на пазарите, казва той.

Икономиката понастоящем се характеризира с 2% ръст и все по-голяма безработица. Проблемът е, че механизмите за пренос са блокирани. Имаме огромно количество ликвидност, но трансмисията не работи. Затова засега имаме съчетание на слаб ръст и ниска инфлация, смята Ел-Ериан.

В момента най-сигурна е предната част на кривата, до 5 г. Смятаме, че там има голяма стойност. Търсите сектори, които са подкрепени от много силни баланси. От гледна точка на акциите, наблюдаваме компании, които теглят кеш и го връщат на акционерите под формата на дивиденти и обратно изкупуване, констатира мениджърът.
ю

Вижте цялото интервю на Bloomberg с Мохамед Ел-Ериан!