Китайското производство се е повишило повече от очакваното през септември

Индексът, който следи активността в сектора достига най-високото си равнище от шест месеца.

23.09.2013 | 14:42
Китайското производство се е повишило повече от очакваното през септември

Китайското производство се подобри с повече от очакваното през септември, а индексът, който следи активността в сектора, достига най-високото си ниво от шест месеца. Изнесените данни веднага дадоха повод на анализаторите да коментират, че възстановяването на китайската икономика набира сила.

Предварителните данни на PMI индексa в сферата на производството, изнесен днес от HSBC Holdings и Markit Economics, се увеличи до 51.2 пункта при очаквания за стойност от 50.9. Знаете, ниво над 50 пункта показва съживяване в сферата на производството. Окончателните данни на HSBC и Markit ще бъдат изнесени на 30 септември. На следващия ден пък правителството ще оповести своите данни за производството, които са базирани на проучване сред по-висок брой компании от сектора.

Според икономистите неочакваното ускоряване през септември се дължи на едновременното подобряване на търсенето, както в Китай, така и извън страната.

Коментарите за възстановяването на китайската икономика от своя страна, също имат основание – по-рано през месеца статистиката показа ускоряване на индустриалното производство през август, а специалистите на Citigroup и Deutsche Bank увеличиха прогнозите си за растежа на икономиката през третото тримесечие.