Стефан Кинарев: Развитието на кадастъра ще облекчи инвестиционните процеси

Развитието на икономиката е пряко свързано с това на строителството, коментира председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

19.09.2013 | 10:35
Стефан Кинарев: Развитието на кадастъра ще облекчи инвестиционните процеси

„Ако сред приоритетите на правителството е да развърже икономиката, то трябва да улесни строителството“, коментира в ефира на Bulgaria on air председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране Стефан Кинарев.
Той допълни, че строителният сектор дълги години е били „основен стожер на икономиката“. В същото време ключовият закон за управление на строителните процеси е този за устройството на територията, посочи Кинарев. Той подчерта, че европейските нормативни изисквания допълнително усложняват инвестирането в строителни проекти.

Кинарев оцени като положителна стъпка ежеседмичните срещи между министъра на инвестиционното проектиране и представители на бизнеса и заинтересовани асоциации.

„Като всяко начало имаше противоречия, но постепенно исканията се канализират. Очертаха се няколко основни законодателни инициативи, които да бъдат завършени до края на тази парламентарна сесия,“ коментира председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Кинарев посочи като водещи приоритети осъвременяване на Закона за кадастъра и имотния регистър и този за устройство на територията. Създаване на Закон за строителството също би облекчило процеса по издаване на разрешителни и оттам на инвестирането в сектора, допълни Кинарев. Той заяви още, че е въпрос на политическо решение дали тези въпроси ще се превърнат в приоритети и за управляващите.

Кинарев подчерта, че с развитието на кадастъра значително ще се облекчат инвестиционните процеси.

„От 2009 година обаче за развитие на кадастъра не е дадена нито стотинка“, коментира Кинарев. Той допълни още, че преди това от получаваните в  Агенцията по кадастър такси е било предвидено 75% да отиват за развитие на кадастъра. - „През 2009 тези средства бяха насочени към бюджета“, заяви още председателят на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и настоя парламентарно представените партии да посочат какви ще бъдат приоритетите им по въпроса.