Силна Германия пред парламентарен вот

Според икономисти обаче силната германска икономика не е заслуга само на Ангела Меркел.

19.09.2013 | 08:56
Силна Германия пред парламентарен вот

В Германия се провеждат последните предизборни митинги преди парламентарния вот в неделя. Днес Социалдемократическата партия свиква своите привърженици за последен път, а в събота е митингът на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Резултатът от изборите в Германия е изключително важен и се наблюдава зорко в цяла Европа, тъй като водещата европейска икономика има ключова роля в разрешаването на дълговата криза.

Германците застават пред урните по-малко притеснени за работните си места отколкото досега през годините. Германската икономика се съживи след световната икономическа криза, а броят на продължително безработните лица спадна значително. Германският канцлер Ангела Меркел, която се кандидатира за трети мандат,  използва именно силата на германската икономика в своя полза. По време на предизборните си митинги Меркел непрестанно подчертаваше, че именно усилията на нейното правителството са направили страната по-силна.

Кампаниите и на управляващи, и на опозиция се фокусираха върху алтернативните източници на енергия на фона на амбицията на страната да изостави атомната енергия. Освен енергийните притеснения германската икономика обаче има и редица други проблеми като инфраструктурата, обтегнатите общински бюджети и застаряващото население. Минималната заплата и увеличаването на данъците са едни от основните теми, по които основните партии имат разногласия.

„Искаме да създадем страна, в която хората са способни да постигнат целите си, тъй като зная, че не всички могат да го направят. Мнозина търсят работа, по-добри позиции, много бих искала да направя нещо различно. Това е нашата работа. Искаме още 4 години, за да можем през 2017 година да кажем, че повече хора се справят по-добре отколкото днес“, заяви Ангела Меркел.

Германия вече не е болният човек на Европа, както беше преди десетилетие. Въпреки спада в икономиката в края на миналата година, държавата успя отново да си върне могъществото. А през август производството достигна своя пик. Според икономисти обаче силната германска икономика не е заслуга само на Меркел.

„Търсенето на германски стоки, по-специално от развиващите се страни е голямо и то няма връзка с политиката на Германия. Тук е традиционна производствена база, която се е възползвала от добрата позиция на конкурентоспособността“, смята икономистът Дейвид Кьол.