Спад на чуждите инвестиции отчитат от БАИ

Новият директор на агенцията обеща повече активност в привличането на капитали в страната.

16.09.2013 | 19:03
Спад на чуждите инвестиции отчитат от БАИ

С 33 % само за година е спадът на преките чуждестранни инвестиции у нас, показват данни на БНБ. Така за първото полугодие чуждите капиталовложения в страната възлизат на над 802 млн. евро. Новият директор на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов обеща да работи по-активно за привличането на чужди компании за българския пазар.
Особено внимание ще се обръща на компаниите от Азия.

Според Младенов може да загуби 24 милиона лева по програма „Конкурентоспособност“. По думите му причината е недостатъчна активност на предишния екип.

На фона на тези проблеми експертите отчитат, че политическата нестабилност у нас вероятно се е отразила на инвеститорския интерес.

Ускорено въвеждане на електронни услуги, намаление на административните режими, реформи в образованието са само част от задачите, които трябва да изпълнят, за да има повече желаещи да вложат парите си у нас, смятат от Института по икономическа политика. Подобряването на качеството на образованието косвено ще повлияе положително и на пазара на труда, който се характеризира с висока безработица.

„Тъй като България е малка страна, чуждите инвеститори не могат да разчитат на вътрешния пазар, който да генерира техния оборот. Затова и предимствата на България са в произвеждането на продукт и изнасянето му или аутсорсинга на услуги от Европа към България,“ коментира Драгомир Белчев от Института по икономическа политика.

Според експертите България трябва да привлече фирми отвън, които са готови да изнесат част от производството си в страната ни.

Неотдавна правителството заяви, че един от приоритетите е привличането на външни капитали. В контекста на тази цел миналата седмица парламентът прие законодателни промени, според които чужденци, които имат депозит във финансова институция и инвестиция в български дружества, ще имат право на постоянно пребиване с цел привличане на инвестиции.