Ще се отразят ли нарастващите лихви по облигациите в САЩ на Ford?

Фед „трябва да се отдръпне и да приведе във форма собствения си баланс“, коментира финансовият директор на Ford.

17.09.2013 | 17:09
Ще се отразят ли нарастващите лихви по облигациите в САЩ на Ford?

Осезаем ръст на лихвите ще подкрепи баланса на Ford Motor и ще доведе до спад на разходите за финансиране продажбите на автомобили. Това коментира в интервю за Bloomberg финансовият директор на компанията Боб Шанкс.

Ръстът на лихвите по облигациите ще се отрази благоприятно и на пенсионните задължения на Ford и ще свие дефицитът по пенсионните програми на компанията, който в момента се изчислява на 18,7 млрд. долара. Единствено General Motors, General Electric Co. и Boeing Co. имат по-високи пенсионни дефицити.

Същевременно обаче Шанкс отчита и неблагоприятният ефект върху потребителите от ръста на лихвите. „Ключовият въпрос е колко бързо ще растат лихвите, което ще се отрази на това какви коли клиентите си мислят, че ще могат да си позволят“, коментира той.

Що се отнася до очакваното изтегляне на ликвидност, финансовият директор на Ford коментира че Фед „трябва да се отдръпне и да приведе във форма собствения си баланс“. „Вероятно нещата няма да протекат гладко, но колкото по-добре обясняват действията си, толкова по-леко ще мине“, допълни той.

Вижте интервюто на Боб Шанкс за Bloomberg.