Лари Съмърс се отказа от битката за председателския стол на Федералния резерв

Неочакваната новина притиска Барак Обама бързо да намери наследник на Бен Бернанке, чийто мандат изтича през януари 2014 г.

16.09.2013 | 12:04
Лари Съмърс се отказа от битката за председателския стол на Федералния резерв

Бившият секретар на Министерството на финансите на САЩ Лорънс Съмърс неочаквано обяви, че се отказва да участва в конкурса за наследник на Бен Бернанке за поста председател на Федералния резерв, съобщава MarketWatch.

“Трябва с нежелание да заявя, че евентуалното ми назначаване би било саркастично и не би защитавало интересите на Федералния резерв, администрацията и най-вече – интересите на нацията за продължаващото възстановяване на икономиката“, пише Съмърс в писмо до президента Барак Обама.

Отказът на Съмърс принуди Обама да обърне поглед върху другите потенциални кандидати за бъдещето вакантно място, а именно - заместник-председателят Джанет Йелън, бившият заместник-председател Донълд Кон, както и бившият секретар на Министерството на финансите Тимъти Гайтнър. Обама заяви, че е провел разговори с първите двама, става ясно от материал на Investor.bg.

От друга страна анонимни източници твърдят, че Гайтнър не проявявал интерес да оглави Фед, съобщава Yahoo Finance. Според информацията Гайтнър остава твърдо на мнението, което изрази още през януари тази година, когато напусна поста си в Министерството на финансите, че позицията на Бен Бернанке ще бъде „привилегия за някой друг“.

В свое изявление Барак Обама съобщи, че приема решението на Лари Съмърс. Президентът го описа като „важен играч за моя отбор, който се изправи пред най-лошата икономическа криза след Голямата депресия, и изигра немалка роля заради опита, мъдростта и лидерските си качества, които притежава. Заедно с тях ние се преборихме да върнем икономиката към растеж и направихме крачка напред към прогреса, на който сме свидетели днес.“

Лари Съмърс бе съветник на Обама по икономическата политика. Всички бяха убедени, че именно той ще бъде новият председател на Фед. Съмърс беше и финансов министър по времето на Бил Клинтън.

Общото мнение бе, че Съмърс ще бъде по-голям привърженик на затягането на монетарната политика от настоящото ръководство на Фед.

Мандатът на Бен Бернанке изтича през януари 2014 г. Ето защо Обама трябва бързо да вземе решение кой ще го наследи.