Губим 10 млн. лв. на месец заради по-евтин износ на ток

Управляващите нямат позиция за АЕЦ "Белене", заяви Делян Добрев.

15.09.2013 | 17:41
Губим 10 млн. лв. на месец заради по-евтин износ на ток

Твърденията на БСП за източване на енергийния сектор са опит да се отклони общественото внимание и да не се засегнат важни теми като например сметките за ток на гражданите. Това заяви народният представител от ПП ГЕРБ Делян Добрев на пресконференция в Централата на партията.

"Важните въпроси са защо след като цената на тока е намалена с близо 5%, потребителите се оплакват от по-високи сметки за електроенергия? Когато БСП беше опозиция твърдяха, че сметките на хората са отговорност на правителството, а сега казват, че отговорността е на ЕРП-та", каза Добрев.

По негови думи от началото на август България изнася електроенергия на цена с 20 лева по-евтина от средната цена за износ на електроенергията през последните четири години.

"Цената на електроенергията на граница се определя от цената от производителя на енергията плюс цената за пренос, която е определена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Цената за пренос на електроенергията беше намалена от 34 лева на 12 лева. Цената, която обаче получава АЕЦ "Козлодуй" за продажба на електроенергия, не беше увеличена с 22 лева. Кой взема тези 22 лева, защото това не е държавата? Къде отиват тези 22 лева?!", попита Делян Добрев.

По думите му след като тези 22 лева се умножат по мегаватите, които държавата ни изнася, се получават повече от 10 млн. лева загуби на месец за държавата.

"Тезата, че те са възстановили износа на електроенергия, е изключително куха, защото в почти 4-те години управление на ГЕРБ износът на електроенергия на България беше с близо 60% по-голям, отколкото износът при управлението на Тройната коалиция. Износът на годишна база през 2011 - 2012 година не може да бъде достигнат, каквото и да се опитват да направят сегашните управляващи", категоричен бе Добрев.

Според него управляващите вече нямат позиция по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене".

"Правят внушения, че проектът не е спрян. С пушилката, която сега вдигат от БСП, се опитват да скрият тази липса на позиция. Ние не знаем каква е тяхната сегашна позиция, защото преди изборите убеждаваха хората, че ще се строи АЕЦ „Белене” едва ли не веднага след като БСП дойде на власт", припомни депутатът.

Той призова още и представителите на Реформаторския блок да заявят позицията си относно атомната електроцентрала, тъй като все още не е чута.

Според Делян Добрев не е нормално това, че е намалена таксата за пренос за износителите на ток, но не е намалена за българското потребление.

"Българският бизнес плаща с 20 лева по-скъп ток, отколкото предприятията в Сърбия и Румъния, което купува българската електроенергия. Защо българските компании да плащат добавки в цената на тока, а тези в съседните държави например да купуват евтин ток?", попита той.