Барозу: България и Румъния трябва да влязат в Шенген по-скоро

Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни, подчерта председателят на ЕК

14.09.2013 | 09:47
Барозу: България и Румъния трябва да влязат в Шенген по-скоро

България и Румъния трябва да получат възможност да влязат в Шенген колкото се може по-скоро, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от Българското национално радио.

„Това, което искам да знаят българските граждани, е, че ЕК е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа. Ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни”, увери Барозу.

Относно  достъпа до трудовите пазари той подчерта, че свободното движение е основополагащ принцип в Европейския съюз и не може да бъде поставяно под въпрос.

Вчера председателят на ЕК призова държавите членки да направят опит да намалят политическите рискове, „били те под формата на политическа поляризация или на политическа нестабилност”, защото доверието е ключов фактор за инвестициите, заетостта и икономическия растеж на всяка страна от ЕС.

„Разбира се, уважаваме всички демократични развития във всяка страна-членка, но всички трябва да разберат, че живеем в изключителна икономическа обстановка, в която политиците трябва да показват голямо чувство за отговорност и да си дават сметка колко е важна стабилността”, подчерта още Барозу.