Хиновски: България има сериозни шансове да спечели делото с „Атомстройекспорт“

Проектът „Белене“ е трябвало да бъде реализиран преди десетина години, коментира енергийният експерт.

09.09.2013 | 11:51
Хиновски: България има сериозни шансове да спечели делото с „Атомстройекспорт“

България има сериозни шансове да спечели делото за нереализираното изграждане на АЕЦ „Белене“ с руската компания „Атомстройекспорт“, коментира енергийният експерт Иван Хиновски в Сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR. Според него проектът „Белене“ е трябвало да бъде реализиран преди десетина години, тъй като сега той не може да бъде осъществен, така както е заложен.

Хиновски е убеден, че втората атомна централа не може да бъде държавна.

Правителството на ГЕРБ се отказа от централата с аргумента, че няма европейски инвеститор за проекта. Настоящото правителство на Пламен Орешарски пък обеща да направи обстоен анализ на проекта с нагласата да продължи изграждането на централата.

Много експерти обаче остават скептични за това и твърдят, че страната ни има възможност да спечели делото за „Белене“ в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж.

Хиновски подчерта, че са допуснати някои грешки, довели до ръст на цената на тока и даде за пример бумът на ВЕИ проекти. Експертът твърди, че цената на тока трябва да е съобразена с инфлацията. Той отново напомни, че в енергийната система има 16 процента дефицит и на практика няма условия за намаляването на цената на тока.