Чобанов прогнозира икономически ръст под процент за тази година

Финансовият министър очаква догодина ръст от 1,8%.

03.09.2013 | 14:50
Чобанов прогнозира икономически ръст под процент за тази година

Финансовият министър Петър Чобанов очаква ръст на икономиката в рамките на 0,6-0,8% през тази година, заяви самият той в интервю за Reuters, цитиран от Investor.bg. Очакванията обаче са това влошаване да бъде преодоляно през 2014 година, обяснява Чобанов, но без да даде конкретни прогнози за макроикономическите показатели.

За следващата година запазваме сегашните очаквания от ръста на брутния вътрешен продукт в размер на 1,8 на сто. Смятаме, че ще има подобряване на вътрешното търсене, защото ще има подобрение на бизнес средата, което ще доведе до повече инвестиции“, допълва финансовият министър.

Причината за негативните очаквания за тази година са лошите условия за бизнес както в България, така и в Европейския съюз, а също така и политическата нестабилност у нас в последните месеци. Тя кара българите да харчат по-малко и да пестят, смята Чобанов. През второто тримесечие ръстът на българската икономика е в рамките на 0,2%. 

Все пак вече има позитивни сигнали за втората половина на годината, с добри данни за туристическия сезон и сектора на селското стопанство, допълва още финансовият министър в интервюто си.

В Закона за бюджета беше вписан очакван ръст на икономиката от 1,9 на сто, каквито бяха прогнозите на предишния финансов министър Симеон Дянков. Пръв за неизпълнение на тези очаквания заговори служебният министър на финансите Калин Христов, който оряза прогнозите за ръст до 1%.

Социалистическото правителство ще запази бюджетния дефицит до лимита от 2% през тази година, а очакванията са догодина той да бъде намален заради подобряване на икономическите условия, коментира още Reuters, базирайки се на думите на финансовият ни министър.