Инвеститорите отново припознаха долара като инвестиционно убежище (видео)

Валутите на развиващите се пазари продължават да губят позиции.

28.08.2013 | 09:59
Инвеститорите отново припознаха долара като инвестиционно убежище (видео)

Конфликтът в Сирия продължава да е в центъра на вниманието на международните пазари. Все по-голяма става вероятността САЩ и техните съюзници да предприемат военни действия. Това от своя страна повиши търсенето на традиционните инвестиционни убежища.

Щатският долар се търгува с повишение спрямо основните си конкурентни валути по време на късната азиатска сесия. Американските пари печелят позиции спрямо еврото, като EUR/USD губи 0,10% до 1,3380. Единната валута получи известен тласък във вторник, след като изготвяният от института Ifo индекс на бизнес климата в Германия достигна 16-месечен връх от 107,5 пункта през август. Резултатът надхвърли прогнозите на експертите за ръст до 107,0 пункта.

Щатските пари печелят позиции и спрямо английския паунд, като GBP/USD отстъпва с 0,25% до 1,5508. Въпреки това лирата е една от най-добре позиционираните валути в глобален план, след като инвеститорите търсят алтернативи на паричните средства на развиващите се пазари с оглед на възможността за сериозно изтегляне на чуждестранни капитали.

Една от тези сериозно засегнати валути е индийската рупия, която удари ново дъно спрямо долара в сряда. Индийските пари са сред най-засегнатите, като котировката им спрямо американския долар нарасна до 68,01 рупии в сравнение с 66,19 рупии късно във вторник в Северна Америка.

Голяма част от анализаторите очакват щатският долар да продължи да печели позиции и срещу малайзийския рингит, тайландския бат и корейския вон. Австралийският и новозеландският долар демонстрират известна слабост.

Вижте коментар на актуалната икономическа обстановка на анализатора от Bloomberg Дейвид Инглес!