Експерти: Рискът от манипулации на пазара си заслужава

Пазарните манипулации с интернет ще се увеличават в следващите години, твърди Петко Вълков.

26.08.2013 | 20:32
Експерти: Рискът от манипулации на пазара си заслужава

„Манипулациите на пазара се доказват много трудно. Това показва, че рискът, може би, до някъде е оправдан, а те вече се случват и на по високо-ниво в йерархията. В САЩ, където има най-сериозни регулации, се оказва, че има и най-много манипулации, защото мерките изостават. Манипулаторите са винаги една крачка пред останалите. Това каза в ефира на Bulgaria On Air изпълнителният директор на „Конкорд Асет Мениджмънт“ Петко Вълков.
Той изброи основните видове манипулации, които се използват на пазара.

„Първият вид е търгуване с вътрешна информация – означава, че определени инвеститори разполагат с повече информация, което им дава предимство. Близо 50% от манипулациите в САЩ са действие на инсайдърите на компаниите, на които обаче им е необходима помощ и тук се включват инвестиционните банки. 20% от всички манипулации се падат на големите компании.

На второ място са сделките между номинални компании - собственост на едно и също лице, но целта им е да покажат висока дейност и ликвидност, за да привлекат нови инвеститори.

Следващите видове са сключваните сделки в края на борсовата сесия. По този начин се създава грешна представа за това как е минал денят на борсата. Голяма част от компаниите, както и медиите, взимат решения на база последните сделки на борсата.

Другият вид манипулации са свързани с медиите. В днешно време с развитието на интернет се увеличава делът на публикуване на грешна, невярна информация. Процентът ще се увеличава в следващите години, защото тепърва навлиза сериозно.

Има и счетоводни манипулации, които са откровена измама на самите емитенти, за да създават впечатление за по-висока активност“.

Вълков посочи изследване в САЩ, според което близо 80% от всички манипулации са свързани с изкуствено повишаване на цените на акциите.

В следващите няколко години трябва да има вълна от доказани счетоводни манипулации“, твърди финансовият анализатор Георги Вуков от „Аларик Секюритис“.

„Има един случай от последните месеци – Muddy Waters публикува доклад за втората най-голяма компания за недвижими имоти - American Tower и ги обвиниха, че са манипулирали финансовите си резултати, както и че са прикривали големи подкупи на висши служител, но предстои да бъде доказано“.

По думите му, ако не се взима предвид етичната страна при манипулациите, то вероятно си заслужава да се правят.

„Действията, с които изобретателни хора са успели да излъжат инвеститорите, са много. Трудно се доказват, защото има много звена в инвестиционните решения и е трудно да се проследят виновните“, обясни анализаторът.