Държавата ще насърчава туризма

Пряко участие на държавата трябва да помогне на сектора, смята вицепремиерът Даниела Бобева.

24.08.2013 | 14:12
Държавата ще насърчава туризма

Правителството предвижда пряко участие на държавата и активна политика за привличане на туристи в България, договаряне с чуждестранни агенции, излизане на нови пазари за търсене на туристи, решаване на неотложните проблеми в туристическия бранш, заяви в Габрово пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева, която е на работно посещение в града и участва в две срещи - с представители на местния бизнес и на туристически асоциации.

Пред Бобева представителите на туристическия бранш са поставили проблема, че най-трудно в този бизнес оцеляват къщите за гости, както и селският туризъм.

Контролът и санкциите върху малкия бизнес в този бранш били непосилни, обясни Бобева и допълни, че тези проблеми ще се решават с предимство от правителството, предава БТА.

Според вицепремиера срещите са я накарали да определи като един от приоритетите в туристическия бранш именно селския туризъм.

Част от стратегията за добро развитие на туризма е обвързване на различните обекти в един регион в общ интегриран продукт, смята Бобева. По думите й изкупуването на селскостопанската продукция от български производители трябва да се насърчава, допълва БТА.

Междувременно данни на Евростат показаха, че България е на четвърто място в Европейския съюз по ръст на зимния туризъм. Повишението е с 4,7 на сто и над 3,3 милиона нощувки за миналия сезон на годишна база. Зад страната ни остават държави с доказани туристически традиции през зимата като Латвия, Норвегия, Дания, Чехия и Полша. Според статистиката за България най-силен е бил месец февруари с близо 33 на сто заетост на местата в зимните курорти.