Американският борсов регулатор ще проучи проблема с NASDAQ

Брокери и инвеститори бяха принудени да прекъснат търговията си на NASDAQ, след като от оператора съобщиха за проблеми със системата за захранване на данни.

23.08.2013 | 11:45
Американският борсов регулатор ще проучи проблема с NASDAQ

Брокери и инвеститори бяха принудени да прекъснат търговията си на NASDAQ, след като от оператора съобщиха за проблеми със системата за захранване на данни. Регулаторното прекъсване на търговията с всички акции на NASDAQ за около три часа имаше за цел да запази целостта на пазарите.

Причината е установена и става дума за проблем със свързаността. Според официалното съобщение на NASDAQ, публикувано на официалния им уебсайт се казва, че търговският ден е приключил при нормални обстоятелства. Пазарните участници обаче не мислят така.

Ако имате отворена рискова позиция и търсите застраховка на тази позиция, вие се нуждаете от ликвидност, ако нямате този достъп, може да се окаже, че сте поели твърде голям риск в баланса си, което на свой ред може да струва сериозни загуби.

Вчера се изтъргуваха около 4,4 милиарда акции на Wall Street - с 30% под тримесечното средно ниво. И през трите часа след прекъсването на търговията се изтъргуваха близо 740 милиона акции, а това противоречи на актуалното официално изявление, че търговията е приключила при нормални обстоятелства.

Президентът Барак Обама беше информиран за проблема, а борсовият регулаторен орган ще проучи всички големи борсови оператори и вероятността за уязвимост на борсите ще бъде обсъдена.

През май 2012 г. NASDAQ имаше проблем с първичното публично предлагане на Facebook и трябваше да плати десет милиона долара обезщетения.