Рекорден брой туристи в Испания през юли

Ръстът на туристическия поток се дължи частично на размириците в Египет и Турция – други предпочитани от европейците дестинации, коментират експерти.

23.08.2013 | 09:49
Рекорден брой туристи в Испания през юли

Рекорден брой туристи са посетили Испания през юли. Почти осем милиона международни туристи са пристигнали в страната миналия месец, сочат официалните правителствени данни. Това е ръст от почти 3% в сравнение със същия период на миналата година.

По традиция най-много туристи идват от Великобритания, Германия и Франция. Най-голямо увеличение обаче се отчита при гражданите на скандинавските държави – Дания, Финландия, Норвегия, Швеция и Исландия. Тази година в Испания са пристигнал и рекорден брой руснаци.

Експерти коментират, че ръстът на туристическия поток частично се дължи на размириците в Турция и Египет - други две предпочитани от европейците дестинации по време на летния период.

От началото на годината Испания е посетена от общо 34 милиона чужденци - ръст от 3,9%, в сравнение със първите седем месеца на 2012 г.

Туризмът представлява 11% от испанската икономика, която е четвъртата най-голяма в еврозоната. Новината за ръст на посетителите от чужбина е добре дошла за Мадрид, който от две години се бори с рецесия и безработица от над 26%.