Family Office Research: Инвеститорите да свикнат с мисълта, че финансовите стимули не са статукво

Анализ на Томас Мърфи от Family Office Research пред Bloomberg.

22.08.2013 | 13:24
Family Office Research: Инвеститорите да свикнат с мисълта, че финансовите стимули не са статукво

"Становището на Федералния резерв, изразено в протокола, е доста конкретно. Някои експерти се опитаха да внушат, че има нужда от повече информация, но стенограмата от юлското заседание всъщност започва с това, че свиването на стимулите може да започне още от края на тази година и да бъде приключено до средата на 2014 г.“, каза Томас Мърфи от Family Office Research пред Bloomberg.

„Всъщност от Фед бяха доста ясни. До края на септември вече ще знаем дали това свиване ще започне веднага или в следващите няколко месеца. Все пак информацията от стенограмата беше интересна, защото в края на дискусията все пак става дума за това, че ако икономиката не се възстановява с нужните темпове, те определено няма да започнат с орязването на стимулите. Това е важно.“

„Другото нещо, което ми направи впечатление е това, че те говорят за инфлацията. И се притесняват, че тя все още е ниска. Това също е някаква улика. Защото всеки ход, насочен в посока на дефлацията, ще е голяма тревога за Фед. Аз не очаквах да включат това в протокола, но очевидно все още има проблем"

"Мисля, че инвеститорите наистина се страхуват прекалено много за състоянието на икономиката, Фед няма да намалява стимулите, ако икономиката покаже нестабилност, но това, което ме тревожи, е че толкова много хора разчитат на финансовите стимули.

Те се превърнаха, едва ли не, в част от "мебелировката" на Фед. След пет години на количествени улеснения, много пазарни участници, особено по-младите, започнаха да ги приемат като храната, която поддържа капиталовите пазари.

Всъщност ситуацията беше необичайна, както и монетарната политика. Няма как да смятаме, че това е някакво статукво, макар че през последните пет години то беше именно такова.

Смятам, че повечето хора са негативно настроени и когато свиването на стимулите бъде обявено официално и покупките на облигации бъдат намалени от 85 на 70 или 60 милиарда долара, това ще е облекчение за пазарите. Защото тази история най-накрая ще приключи", заключи Мърфи.

/Bloomberg/