Mizuho Financial Group обмисля инвестиции в Индонезия и Тайланд (видео)

Финансовата група ще трябва да отдели 5 млрд. долара за подобни сделки, смятат анализатори.

19.08.2013 | 11:46
Mizuho Financial Group обмисля инвестиции в Индонезия и Тайланд (видео)

Неуспешните опити на Mizuho Financial Group да увеличи печалбите в Япония може да насочат финансовата институция към Югоизточна Азия и по- специално към Индонезия и Тайланд, коментира  Хаслинда Амин от Bloomberg.

Японските кредитори следят сливанията и придобиванията в Югоизточна Азия с надежда да намерят варинат за обръщане на тенденцията на спад. Япония се бори с дефлацията и нисколихвените заеми, което я направи най-малко печелившия пазар на кредити на континента.

„Разбираемо е, че Mizuho  и останалите големи компании са принудени да търсят други места, където има ръст на кредитирането. Особено Mizuho, която няма друг избор, освен да излезе в чужбина. Те вече имат най-ниската печалба от трите най-големи японски банки. Въпросът е какво търси Mizuho?“, коментира анализаторът на Bloomberg в  Сингапур.

По думите й  Mizuho обмисля да купи част от TMB Bank в Тайланд, за да финансира японските производители в страната.
Що се отнася до Индонезия, дестинацията с най-високи печалби в Азия, вниманието на   Mizuho може да е насочено към много банки, но най-вече към Panin Bank.

Според много анализатори финансовата институция ще се наложи да отдели около 5 милиарда долара за подобни сделки.

„Трябва да се има предвид обаче, че в сравнение с по-големите си конкуренти, за последните пет години Mizuho е направила по-малко придобивания в чужбина. И засега се опитва да навакса“, коментира  Хаслинда Амин.

Тя допълва, че Mizuho е насочена към корпоративно и инвестиционно банкиране. Това е и причината финансовата институция да е по-слабо подготвена от по-големите й конкуренти в  банкирането на дребно в чужбина.

„Инвестирането в чуждестранна банка дава незабавен достъп до вече изградена мрежа от клонове и клиентска база, както и натрупани депозити. Така че, има смисъл за Mizuho поне да си опита късмета“, обобщава анализаторът на Bloomberg.