Жилищата в Китай продължават да поскъпват

В Гуанджоу беше отчетено най-високото повишение - 17%. В Пекин и Шанхай поскъпването е с около 14%.

19.08.2013 | 11:20
Жилищата в Китай продължават да поскъпват

Цените на жилищата в Китай продължават да поскъпват, като в Гуанджоу беше отчетено най-високото повишение -  17%. В Пекин и Шанхай поскъпването е с около 14%. Само в Уенжоу  - градът, който хората наричат "люлката на китайското предприемачество", където  се наблюдаваха двуцифрени повишения през последните години - сега има спад. Това е едно от местата, за които наистина може да се твърди, че се образува пазарен балон.

Общата картина обаче сочи, че в 69 от общо 70 града, които обхваща националната статистика, цените на новите жилища продължават да растат в продължение на три поредни месеца, с изключение на Уенжоу.

Все повече се засилват спекулациите, че властите неофициално са облекчили ограниченията на имотния пазар. Пекин отдавна не е подновявал рестрикциите на пазара и експертите на Citibank например смятат, че в скоро време няма да има подобни ограничения в национален мащаб. В дългосрочен план мярката ще е по-скоро увеличаване на предлагането, отколкото поставянето на изкуствени бариери пред търсенето - такива, каквито имаше през последните две години.

До три месеца властите вероятно ще обявят дългосрочната си стратегия за контрол на цените, съобщи миналата седмица Xinhua. China Securities Journal пък твърди, че ограниченията на имотния пазар може би ще бъдат запазени до следващия конгрес на партията през октомври. Предложенията на отделните градове за облекчаване на контрола под собствената им юрисдикция вероярно ще бъдат отхвърлени.

/Дейвид Инглес, Bloomberg/

Вижте видеото!