Canary Wharf е увеличил работните си места почти четири пъти за 10 г.

Ако финансовият център беше град, то би бил един от двайсетте с най-голяма концентрация на работни места във Великобритания.

19.08.2013 | 08:44
Canary Wharf е увеличил работните си места почти четири пъти за 10 г.

Финансовият център на Лондон Canary Wharf е увеличил броя на работните си места почти четири пъти през последното десетилетие. Това сочат данните на Британската статистическа агенция. Броят на работещите пък в конкурента на историческия финансов център в британската столица - Лондонското Сити, са достигнали до над 100 хиляди души при 27 хиляди преди десет години.

Ако Canary Wharf беше град, то би бил един от двайсетте с най-голяма концентрация на работни места във Великобритания, показват данните на неговия собственик. Броят на работещите във финансовия център ще се удвои до 200 хиляди през следващите две десетилетия, твърдят от Canary Wharf Group.

Основната причина за ръста е тенденцията финансови институции да се местят от старите сгради в Лондонското сити към такива с по-големи офис пространства в Canary Wharf. През миналата година броят на банкерите, работещи в новия финансов център на Лондон официално надмина този на работещите в Ситито и по този начин се превърна най-големият работодател на банкери в Европа.

Проучване на Financial Times показва, че 16 водещи британски банки имат общо 44 500 служители в Canary Wharf и 43 300 в Лондонското Сити. Обратът в броя стана когато Джей Пи Морган прехвърли своя персонал в нова 33-етажна сграда в новия финансов център през миналото лято лято. Централите на HSBC и Barclays също се намират в този квартал, както и инвестиционните банкови операции на Credit Suisse и американските банки Citigroup и Morgan Stanley.

Повечето работни места са в сферата на финансите и застраховането, но през последното десетилетие Canary Wharf  разшири площите на търговските си центрове, баровете, ресторантите и хотелите. Погледът им обаче е насочен към все по-разрастващия се технологичен сектор.