Israel Brokerage and Investments: Централната банка на Израел е в стабилно състояние

Материал на Bloomberg.

16.08.2013 | 14:15
Israel Brokerage and Investments: Централната банка на Израел е в стабилно състояние

„Централната банка на Израел е в стабилно състояние заради действията на Стенли Фишър относно Комисията за политика на управление. Наистина там има спекулации, за да се види кой и как ще реагира, но всъщност има силен екип, който ръководи банката. Въпросът е кой ще бъде нейният гуверньор. Смятам, че по-големите предизвикателства за Израел са свързани по-скоро с икономиката и с пазара на активи, а не толкова с шекела“, коментира за Bloomberg Даниел Голдщайн от Israel Brokerage and Investments.

„Шекелът все още се търгува в границите между 3,50 и 3,60 долара, което показва силата на икономиката в Израел. Не мисля, че шекелът отслабва значително по някакъв начин. Това, което става, е ситуацията на банката в Израел. Сега там има вакуум, след като Стенли Фишър напусна поста си като управител в края на юни. Имахме двама кандидати за позицията, но и двамата не бяха назначени по ред причини“, каза той.

В интерес на израелското правителство скоро да му намери заместник. Имат определени критерии, по които това да стане. Те са световно признато име и искат човек с необходимия опит, който да работи със световните пазари. Надяваме се, че скоро ще разрешат проблема. Но както вече споменах, фактът, че имат Комисия по политиката на управлението облекчава нещата и не е същото, както по времето преди Стенли Фишър да бъде назначен, когато имаха фигура, която контролираше всичко“, допълни Голдщайн.

Вижте видеоматериала!