Миньорите предупредиха за скок в цената на тока и парното

От сектора са категорични, че миньорите трябва да работят в по-безопасна работна среда.

18.08.2013 | 15:59
Миньорите предупредиха за скок в цената на тока и парното

В Деня на миньора синдикалните организации в сектора предупредиха, че стачната готовност остава. По време на националното честване на професионалния празник в София, от бранша заявиха, че са недоволни от масовите съкращение и настояват за реална изкупна цена на въглищата. В мините в цяла Югозападна България се подготвят или вече са започнали драстични съкращения. В близките месеци се очаква работните места в бранша да се свият с 20 %. С толкова по-ниско ще е и заплащането, съобщиха  синдикатите. Предупредиха и за опасност от по-висока цена на тока и парното. 

От сектора са категорични, че миньорите трябва да работят в по-безопасна работна среда, за да се избегнат инциденти като трагедията в рудник „Ораново”, отнела живота на четирима души. До края на  август ще бъдат предложени промени в нормативната база, с които да се гарантира повече безопасност в мините.

 „В България има мини, които са пример в световното минно производство от гледна точка на безопасност на труда. Там се прави всичко възможно, за да може миньорите да бъдат обезопасени. Към това трябва да се стремят всички фирми в минната индустрия,” призова инж. Иван Андреев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара (БМГК).

За две години трудовите злополуки в сектора са намалели с 15%.  През 2010 са били 191, докато  през 2012 вече са 162. През миналата година смъртните случаи в мините са били 4.

Според председателят на БМГК Лъчезар  Цоцорков освен контрол, трябва да се осъвремени „безнадеждно остарялата нормативна уредба в правилниците за безопасност  и най-вече трябва държавата да реши генерално въпроса за регионалните минно-спасителни служби”.

От отрасъла отчитат спад в добива на полезни изкопаеми за първото полугодие в сравнение с миналата година. Очакванията са тази тенденция да се засили с освобождаването на все повече работници. Миньорския бранш генерира 4% от БВП на страната.