Анализатори оцениха положителните данни за европейската икономика

Данните на Евростат са показателни за обръщане на тренда в икономиката, коментира финансистът Константин Абрашев

14.08.2013 | 21:17
Анализатори оцениха положителните данни за европейската икономика

Предварителните данни на Евростат, според които през второто тримесечие Европа е успяла да излезе от рецесията, са показателни за обръщане на тренда на икономиката в региона, коментира в ефира на Bulgaria On Air Константин Абрашев, портфолио мениджър в ДСК Асет Мениджмънт. Според него ръстът ще е дори по-анемичен от посочените от статистическата служба 0.3% през второто тримесечие спрямо първото. Финансистът заяви, че очаква положителните тенденции да се задълбочат и в частност да рефлектират върху българския износ.

Основните рискове според него са политически и са свързани най-вече с Португалия и Италия.

Николай Ялъмов от финансова група “Капман” коментира, че не е толкова важно дали възстановяването ще започне от второто тримесечие на годината. Той допълни, че цитираните данни са твърде „крехък показател” и че по-важната новина в случая е положителният знак.

„Отчитането на ръст в България в момента е по-скоро статистическата величина, тъй като няма друг изразен показател за това. Няма ясни индикатори, че икономиката тръгва нагоре. Въпреки, че сме в Европейския съюз, не се движим ръка за ръка с европейското развитие на икономиката”, коментира още Ялъмов.