Николай Ялъмов: Няма инвеститори, които да купят готов ВЕИ проект

Проблемът е, че цената ще бъде незадоволителна в сравнение с вложените средства, коментира председателят на борда на директорите на финансова група “Капман”.

14.08.2013 | 19:47
Николай Ялъмов: Няма инвеститори, които да купят готов ВЕИ проект

В момента няма инвеститорски интерес към готови проекти за производство на зелена енергия, коментира в ефира на Bulgaria On Air Николай Ялъмов, председател на борда на директорите на финансова група “Капман”. Той обясни, че в сравнение с направените вложения, цената при продажбата на такъв проект би била „крайно незадоволителна”. Липсата на интерес се допълва от факта, че един проект може да се изплати за десет години, допълни Ялъмов.

Според него няма „зелен балон”, който ще се спука.

С направените законодателни промени е станало ясно, че не само ВЕИ производителите са виновни за високите цени на тока, отбеляза финансистът.

„От една страна държавата осъзна, че не може само с ограничаване на производителите на зелена енергия да реши кризата в енергетиката и се обърна към другите производители, които рамо до рамо да решат проблема. Намали се таксата за износ и оттук нататък ще се търсят решения за проблемите за взаимодействие с ЕСО и регулатора”, подчерта финансистът.

Той допълни, че перспективата е към постепенно увеличение на цената на тока.

Развитието на пазара в Румъния е с две-три години назад в сравнение с българския,  посочи Ялъмов.

„Те нямат толкова проекти, но и действащата система е друга. Румъния прие т.нар. зелени сертификати, според които производителите на вредни емисии са задължени да закупят чиста енергия. Държавата не стои непременно между тях и има основно регулаторни функции”, обясни финансистът. Той допълни, че тази практика е по-ефективна и е масова в Европа.