Peopleperhour: Фрийлансърите са около 15% и броят им расте

Причината - по време на рецесията са били принудени да напуснат работа, но не искат повече да се връщат там.

14.08.2013 | 16:34
Peopleperhour: Фрийлансърите са около 15% и броят им расте

Рецесията освободи много работни места, но по-късно хората не се върнаха на работа, защото създадоха свой бизнес. Данните за заетостта не отчитат около 15% от хората, работещи за себе си, твърди Сениос Трасиву е основател на Peopleperhour -  стартъп сайт, свързващ компании и фрийлансъри.

„Имаме около 16 хиляди абонати по цял свят. Компаниите могат да ги наемат и да им плащат онлайн. Работи се в различни часови зони и се предлага гъвкаво работно време. Имахме късмета да се развием по време на рецесията. Успяхме, защото помогнахме на много фирми да останат гъвкави - като намалят постоянния състав и си свършат работата, без да се налага да спират“, коментира Трасиву.

По думите му търсенето на подобна работна ръка се е повишило. „Тази година растем два пъти по-бързо от миналата. В момента бизнесът ускорява дейността си и започва да се появява ръст. Промени се начина в наемането на служители, както и пазарът на труда“, каза той.

Според него все повече хора стават фрийлансъри и решават да работят за себе си, а причината -  по време на рецесията са били принудени да напуснат работа, но не искат повече да се връщат там.

„Данните за заетостта не дават реална представа за картината на пазара на труда, защото вече около 15% от работната сила е наета по нов начин, а той не се отчита. Понятието как работи един човек ще се промени с времето. Идеята, че искам да работя, защото искам да продам труда си се свързва повече с технологиите и мобилните платформи“, допълни Трасиву.

По думите му се наблюдава миграция от традиционния семеен бизнес към дигиталния. „Малкият бизнес, който предоставя основни услуги - гръбнакът на икономиката, 60% от оборота е от него - едва сега става дигитален -фирмите започват да създават сайтове, предлагат онлайн услуги и създават приложения“, посочи той.

/Bloomberg/