Експерти очакват сериозен излишък на желязна руда в близките години

Прогнозата е цената да се срине до 80 долара през 2017 г. при сегашни 130 долара.

14.08.2013 | 14:49
Експерти очакват сериозен излишък на желязна руда  в близките години

Желязната руда ще достигне излишък от 82 милиона метрични тона през 2014 г., а пренасищането ще продължи да расте до 2017 г., прогнозират от Goldman Sachs. Причината е, че световните  производители увеличават предлагането в момент, когато растежът на Китай се забавя драстично.

Около 66% от предлагането през 2014 г. ще се пада на Австралия, защото от BHP Billiton, Fortescue смятат да отговорят на нуждите на Китай. Недостигът в седем от осем години принуди подобни компании да увеличат добива, но проблемът за тях сега е ситуацията в Китай.

Апетитът на Китай към желязна руда, за да издига небостъргачите в синевата, движеше скокът в цената. Увеличаващото се насищане ще доведе до понижението на цените до 80 долара през 2015 г., прогнозират  Goldman Sachs.

Китай се забавя и това ще намали и производството на стомана - дългосрочна тенденция, с начало следващата година. От гледна точка на потреблението завръщането към силните нива от миналото ще е малко вероятно“, коментира аналитикът Кристиан ЛиЛоан.

Прогнозата на Goldman Sachs е за излишък от 82 милиона тона, на „Дойче Банк“ предупреждават за 27 милиона тона и на „Морган Стенли“ с 8.8 милиона. От UBS обаче правят на пух и прах всички споменати прогнози с очаквания за 150 милиона тона.

Всичко това може да доведе до загуба на работни места. Спадът в цените може да принуди по-неефективните компании да слязат от сцената.

/Анджи Лау, Bloomberg/